NaNoWriMo-raportti 2017

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) on varmasti nykyään useimmille kirjoittajille tuttu tapahtuma, joka on pyörinyt vuodesta 1999. Kertaan perusteet kuitenkin lyhyesti. Kyseessä on maksuton verkkopohjainen projekti, joka kannustaa osallistujia kirjoittamaan 50,000 sanan mittaisen käsikirjoituksen marraskuussa. Kyse on itse asetettavasta, vertaistuetusta tavoitteesta. Mikäli kuukauden jokaisena päivänä saa aikaiseksi vajaat 1,700 sanaa, saavuttaa 50,000 sanan maalin kuun loppuun mennessä.

Olen lähtenyt mukaan projektiin 2014 (23,973 sanaa), 2015 (39,071 sanaa) ja 2017 (50,926 sanaa). Marraskuussa 2017 sain viimeinkin vaaditun tekstimäärän kasaan ja pääsin nauttimaan paitsi itse tulostettavasta diplomista ja palkintotuotteista, ennen kaikkea siitä, että tarina kulki maaliin saakka. Ei siitä järin hääppöistä kertomusta tullut mutta ihan kohtuullinen käsikirjoitusversio, jota voi myöhemmin teurastaa lyhyemmiksi novelleiksi tai muokata kirjamittaisena. Mielestäni vain kirjoitettua tekstiä voi todella työstää: tässäkin on varmasti koulukunta- ja makueroja.

Alun perin suunnitelmissani ei ollut osallistua haasteeseen lainkaan 2017. Loppuvuosi oli töiden ja muiden kirjoitusprojektien myötä varsin kiireinen. Päädyttyäni istumaan pitkän pätkän junassa ja vaihdettuani odottamatta uneliaan maaseudun halki köröttelevään bussiin mielessäni heräsi ajatus, jota ryhdyin tunneilla venyneen matkan aikana hahmottelemaan tekstiksi. Toden teolla tartuin kirjoittamiseen vasta 6. marraskuuta, miltei viikon aikataulusta myöhässä. Pelatakseni hiukan tasoitusta sanamäärässä, päätin kirjoittaa suomen sijaan englanniksi. Tarina tuntui lähtevän käyntiin ja kulkevan. Sain muutamassa päivässä kiinni tarpeellisen kirjoitusrytmin. Aamut, illat ja viikonloput tuli näin uhrattua kirjoittamisen alttarille. Vaikka tekstin tuottaminen välillä takelteli, seuraavan reilun viikon ajan pysyin hieman (noin päivän verran, joskus parikin) aikataulusta edellä.

Kuun puolivälissä iski suvantovaihe ja kodin puolelle tulvivat työkiireet löivät loven saavutettuun rytmiin. Mukava kirjoittaminen muuttui epätoivoiseksi taisteluksi roikkua kiinni kirjainmäärissä. Motivoidakseni itseäni osallistuin pariin virtuaaliseen kirjoitustapaamiseen ja sanakiriin, jotka toivat kaivattua potkua tekstiin. Marraskuun puolivälin kieppeillä vaihdoin tekstityökaluni Wordista Scrivenerin testiversioon, jota jaettiin osallistujien käyttöön. Helsinkiläinen ystäväni oli jo ennättänyt aiemmin esitellä ja suositella työkalua omien kirjoitusprojektiensa tiimoilta. Huomasin sen hyödyllisyyden heti pidemmän tekstin jäsentämisessä ja hallinnassa. Vaikka kirjoitan edelleen novellimittaisia tekstejä Wordilla, tarttuisin pidempään käsikirjoitukseen varmasti Scrivenerillä. NaNoWriMo:n ”voitettuani” (tai paremmin, voitettuani itseni) pääsin hankkimaan Scrivener-lisenssin puoleen hintaan.

Kuten todettua tekstimäärä tuli kasaan ja itse asiassa lopulta paria päivää etuajassa. Tarinassa on hyviä ideoita, mutta myös runsaasti höttöä, jota syntyi erityisesti kehnon motivaation päivinä, ja keskimääräistä heikompaa tekstiä. Huomasin jo kirjoittaessani, etten lainkaan pidä päähenkilöstäni, joka osoittautui kertakaikkisen sietämättömäksi tapaukseksi. Pariin otteeseen pohdin vakavasti hänestä eroon hankkiutumista ja tilan antamista jollekulle toiselle henkilögalleriassa. Loppua kohden hänen luonteensa hieman silottui, mutta ei kovin paljon. Ärsyttävä tyyppi. Toinen asia johon melko pian kiinnitin huomiota, mutta jota en lähtenyt kirjoittaessani muokkaamaan, oli juonen kuljetus. Siitä tuli luku luvulta kriisistä toiseen etenevä ja hieman poukkoileva kaari, jolla kuitenkin on melko selkeä alku ja loppu.

Alkuperäinen suunnitelmani oli palata tekstin pariin nyt tammikuun aikana, mikä saa nyt väistyä muiden kirjoitusprojektien alta. Samalla otan tarinaan hiukan enemmän etäisyyttä ja mietin kuinka haluan sitä tulevaisuudessa käyttää. Kaiken kaikkiaan NaNoWriMo oli mukava, ajoittain haastava ja usein palkitseva kokemus, joka tutustutti minut tänä vuonna uusiin työkaluihin ja avasi virtuaalisten kirjoittajapiirien ja vlogien hyötyjä. Toivon, että minulla on tänä vuonna aikaa ryhtyä työskentelemään uuden ”nanon” parissa ja pääsen taas osallistumaan marraskuun kirjalliseen ponnistukseen.

Saa nähdä kuinka käy!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s