Ensimmäinen kuukausi

Olen nyt kirjoittanut raapaleita joka päivä kuukauden ajan. Kasassa on 3 100 sanaa, pienen novellin verran tekstiä lyhyinä, irrallisina kertomuksina. Kun mietin kulunutta kuukautta ja kirjoittamiani juttuja, teen muutamia havaintoja.

Ensinnäkin suurin osa tähänastisista tarinoista tuntuu kallistuvan paremminkin jonkinlaisen uuskumman tai fantastisen kauhun, kuin ”varsinaisen” fantasian tai sci-fin puoleen. Tämä varmaankin johtuu siitä, että makaaberiudessaankin useimmat jutut kumpuavat jostain arkisesta sattumuksesta, huomiosta tai kohtaamisesta.

Useimmat nyt kirjoittamistani tarinoista tuntuvat rakentuvan siten, että lopussa on jokin yllättävä käänne tai paljastus – ikään kuin lukijalta salattua tietoa. Vastaisuudessa yritän ainakin kokeilla sellaista, että tarinan käännekohta tulisi jo hiukan aikaisemmin ja tarinassa olisi tilaa reagoida käänteeseen tai ratkaista sen muodostama konflikti.

Toiseksi olen huomannut, että tarinat kirjoittuvat kohtuullisen nopeasti kunhan alkusysäys on saatu aikaiseksi. Ainoastaan muutamana päivänä on tullut sellainen olo, että tarinaan on pitänyt hakea aihetta jotenkin väkinäisemmin, pakottaa se näytölle. Pääosin olen kirjoitellut aamuisin tai töistä palattuani kotosalla. Muutaman kerran olen kuitenkin kirjoittanut tarinan ylös muualla, paikallisessa kebaberiassa tai baarissa yliopiston tuntumassa ja sutinut sen sitten koneella puhtaaksi.

Muutama tarina on ollut sellainen, että ne on jälkikäteen hiukan harmittanut ”kuluttaa” raapalena sillä tuntuu, että niissä olisi voinut olla aineksia täyteen novelliin. Vaikka varsinaista takeltelua ei vielä ole ollut, vasta 1/12 tavoitteesta on saavutettu ja edessä olevat 11 kuukautta tuntuvat nyt jotenkin monumentaaliselta haasteelta. Eivät ne kuitenkaan varmasti sitä ole. Tarina päivässä, kunnes vuosi on täynnä.

Loppukaneettina avasin sivustolle uuden kategorian ”Julkaistut jutut”, jonne kokoan muualla julkaistuja kertomuksiani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s